15:08 - Gazeteci Hülya Kılınç Tahliye Oldu
14:52 - Manisa’da Orman Yangını Başladı
13:47 - Manisa’da Pazar Günleri Sokağa Çıkmak Yasak
18:35 - Bitlis Tatvan’da Helikopter Düştü: 9 Şehit
14:24 - Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Özdağ’a Saldırı
12:09 - 2021 Yılı Asgari Ücret Rakamı Belli Oldu
15:19 - Manisa İçin Çok Kuvvetli Sağanak Yağış Uyarısı
14:09 - Manisa’da 65 Yaş Ve Üstüne Yasak Yeniden Geldi
15:37 - Madencilerin Eyleminde 2 Gözaltı
Manisa’nın dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani çekirdeksiz yaş üzümünde hasat başladı.Kentin ünlü çekirdeksiz sultaniye üzümü kesilip öncelikle Rusya’ya ihraç edilecek.
Ticaret Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü Başkanlığında Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kurumunun da yer aldığı komisyon tarafından verilen izinle Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde 7 Ağustos tarihi itibariyle hasat başladı. 8 Ağustos’ta ise ihracat başlayacak.
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Selçuk Karabat, ekip olarak sofralık üzüm kesim ve ihracat tarihlerini belirlediklerini kaydetti. Sultani çekirdeksiz üzümle ilgili kesim tarihinin 7 Ağustos olarak belirlendiğini ifade eden Karabat, “Kesim başladı. 8 Ağustos’tan itibaren ise ihracatla ilgili işlemler başlayacak. Özellikle erkenci bölgelerimizde sofralık üzüm üreten Alaşehir, Sarıgöl, Buldan bölgelerinde hızlı bir şekilde Sultani çekirdeksiz üzümün kesimi başladı. Hayırlı olsun diyoruz. Süperiol çeşidinin hasadı için izni daha önce vermiştik. Kesimler ve ihracatlar gerçekleşti. Fiyatlarımızın iyi olması üreticilerimiz açısından iyi olacaktır. Bu sene erkenci çeşitlerle ilgili zaman gecikti biraz. Ama kuru üzümle ilgili olarak Kurban Bayramı’ndan sonra kesimler başlayacak. Bayramın arkasından Manisa’yı ve çevresini hızlı bir hasat ve kurutma sezonu bekliyor. İnşallah üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alırlar” diye konuştu.
AFET RİSKİ KORKUTUYOR
Rekolte beklentilerinin farklı olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini açıklayan Karabat, “Özellikle kuru üzümle ilgili rekolte konusu. Normal bir sezon olduğunu düşünüyoruz biz. Özellikle bu dönemden sonra hassas bir döneme giriyor bağlar. Bu dönemden sonra olabilecek doğal afetler bizim rekoltemizi de etkileyebilir. Ama şuanda sezon normal bir şekilde devam ediyor. Geçen gün bakanımızın katılımıyla kuru üzümün en az 10 lira olması gündeme geldi. Bu bir takım üreticiyi memnun etmedi. Biz önümüzdeki günlerde daha yüksek fiyatların oluşabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
EN BÜYÜK PAZAR RUSYA Sultani çekirdeksiz yaş üzümde lokomotif ülkenin Rusya Federasyonu olduğunu açıklayan Karabat, bunun yanında Avrupa ülkelerine de gönderildiğini söyledi ve Rusya’daki pazarın Türkiye için çok önemli olduğunu kaydetti. 1 milyon dekarlık alanda Sultani çekirdeksiz üzümün üretildiğini belirten Karabat, “Bunun da yaklaşık 250-300 bin tonluk bir miktarı yaş üzüm olarak ihracat yapılıyor. Kuru üzüm konusu yıldan yıla değişmekle beraber o da 250 bin-300 bin ton civarında gerçekleşiyor rekoltemiz. Ülkemizin genel rekoltesi bu.”