15:08 - Gazeteci Hülya Kılınç Tahliye Oldu
14:52 - Manisa’da Orman Yangını Başladı
13:47 - Manisa’da Pazar Günleri Sokağa Çıkmak Yasak
18:35 - Bitlis Tatvan’da Helikopter Düştü: 9 Şehit
14:24 - Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Özdağ’a Saldırı
12:09 - 2021 Yılı Asgari Ücret Rakamı Belli Oldu
15:19 - Manisa İçin Çok Kuvvetli Sağanak Yağış Uyarısı
14:09 - Manisa’da 65 Yaş Ve Üstüne Yasak Yeniden Geldi
15:37 - Madencilerin Eyleminde 2 Gözaltı
Manisa’da sultaniye çekirdeksiz üzüm hasat ve ihracat izni Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü Başkanlığı, Manisa Bağcılık Araştırma Müdürlüğü’nün de içinde bulunduğu heyet tarafından belirlendi. Türkiye’de çekirdeksiz sultaniye üzüm üretimin yüzde 85’inin yapıldı Manisa’da çekirdeksiz sultaniye üzüm hasadı geçen yıl 7 Ağustos hasat, 9 Ağustos ihracat olarak belirlenmesine rağmen bu yıl hasat 22 Temmuz’da, ihracatta 23 Temmuz’da başladı.
Çekirdeksiz sultaniye üzümün en çok üretildiği Alaşehir’de de hasat heyecanı başladı. Kış aylarında bağlarda başlayan hazırlık Temmuz ayı ile birlikte hayat heyecanına döndü. Sarı altın olarak nitelendirilen çekirdeksiz sultaniye üzüm büyük bir titizlikle kadınlar tarafından salkım salkım kesilip kasalara yerleştirildi. Sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarına giren kadınlar sıcağa rağmen günlük 58 lira yevmiye karşılığında kentin markası haline gelen sultaniye üzüm tüketici ile buluşturmak için çalıştı.
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, üreticinin büyük bir heyecan yaşadığını belirtip, bütün yıl boyunca verdikleri emeğin karşılığını alacaklarını söyledi. Sultaniye çekirdeksiz üzümde bu yıl rekolte düşüklüğünün yaşandığını dile getiren Türk, geçen yıl aynı dönemde hasat edilip sofralara sunulan üzümün 80 kuruştan satıldığını, ancak bu yıl fiyatların 1 lira 80 kuruş ile 2 lira arasında değiştiğini açıkladı. Türk, “Sultaniye çekirdeksiz üzümde dün itibariyle üzüm hasadı başladı, bugün de ilk ihracat yapılıyor. Ülkenin üzüm ambarı olan kentten dünyanın birçok noktasına altın değerindeki çekirdeksiz üzümlerimizi göndereceğiz. Çekirdeksiz sultaniye üzüm dünya çapında bir numaradır. Sultaniye üzümün her derde deva olduğunu biliyoruz” dedi. Bu yıl doğal afetler yaşadıklarına dikkat çeken Necdet Türk, afetlerden etkilenmemek için üreticileri tarım sigortası yaptırmaya davet etti. Sultaniye çekirdeksiz üzümün genellikle Avrupa ve Rusya’ya ihraç edildiğini dile getiren Türk, “Daha önceki yıllarda kalıntımız yoktu, iyi tarım uygulamaları yapıyoruz. İhraç ürünü olduğundan dolayı üreticinin kalıntıya dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü ürün döndüğünde bizim için büyük bir kayıp olacak. Bu yıl ne yazık ki afetlerden dolayı kalite ve rekoltede düşüklük yaşanıyor. Rekolte gerçekten az” diye konuştu.
Üzüm bağlarında kadınlar tarafından kesilen üzümler ihracat yapan firmalara getirilerek paketlenip ihracata hazırlanıyor. Yaş üzüm ve sebzede Türkiye ihracat şampiyonu olan Uçak Kardeşler firmasının Yönetim Kurulu Başkanı ve Alaşehir Belediye Başkanı Ali Uçak, sultaniye çekirdeksiz üzüm üreticisinin şuandaki fiyatlardan memnun olduğunu söyledi. Uçak, “Geçen yıl 254 bin ton yaş sofralık üzüm ihracatı yapılmıştı. Bunun 66 bin tonunu biz yapmıştık. Yüzde 85’i de yurtdışına ihraç edilmişti. Geçen sene yakaladığımız tonajı yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz. Sultaniye çekirdeksiz üzüm için ihracat izni bugün verildi. Alaşehir Gümrüğü’nden 90 TIR’a yakın bir çıkış olacak. Bu sultaniye çekirdeksiz üzümlerin yüzde 60’ı Rusya’ya, geri kalanı da Avrupa ülkelerine gönderilecek. Firma olarak da 30 TIR sultaniye üzümü bugün gönderiyoruz. Başta Rusya olmak üzere, Polonya, Litvanya, Balkan ülkeleri ve Avrupa’nın pek çok ülkesine ihracatımız var” dedi. Sultaniye çekirdeksiz üzümün yurtdışında çok büyük bir ilgi gördüğünü ve dünya çapında sevildiğini ifade eden Ali Uçak, “ Manisa bölgesi sultaniye çekirdeksiz üzümde dünya markası. Çok sevilen ve çok istenen bir ürün. Bugün kesilen üzümler bir hafta içinde Avrupa’da ve Rusya’da tüm pazarlarda yerini alacak” diye konuştu.
Üreticinin bu yıl yaşanan doğal afetlerden dolayı mağdur olduğunu kaydeden Uçak, “Bu yıl belirli dönemlerde yaşanan afetlerden dolayı üretici biraz mağdur. Devletimiz mağdur olan üreticilerimize borçlarında kredilerinde yardımcı olacaktır. Bizler ihracatçılar olarak 2023 hedefi olan 500 milyon dolarlık ihracat hedefini yakalamak için durmadan çalışıyoruz” dedi.