15:08 - Gazeteci Hülya Kılınç Tahliye Oldu
14:52 - Manisa’da Orman Yangını Başladı
13:47 - Manisa’da Pazar Günleri Sokağa Çıkmak Yasak
18:35 - Bitlis Tatvan’da Helikopter Düştü: 9 Şehit
14:24 - Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Özdağ’a Saldırı
12:09 - 2021 Yılı Asgari Ücret Rakamı Belli Oldu
15:19 - Manisa İçin Çok Kuvvetli Sağanak Yağış Uyarısı
14:09 - Manisa’da 65 Yaş Ve Üstüne Yasak Yeniden Geldi
15:37 - Madencilerin Eyleminde 2 Gözaltı
Manisa Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) Müdürlüğü tarafından iş verenlerle iş arayanları buluşturmak amacıyla düzenlenen 12. İstihdamda Buluşma Günleri Anemon Hotel’de başladı. 42 özel sektör firması ile 6 kamu kurum ve kuruluşu olmak üzere 48 stantta iş arayanlar ve işverenler birebir görüşme imkanı buldu. Açılış programına Vali Ahmet Deniz’in yanı sıra Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Kazaz, , İş-Kur İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanı Sinan Temür, Manisa Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap katıldı.
12. İstihdamda Buluşma Günlerine Manisa İş-Kur Müdürlüğü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi, Yunusemre Belediyesi, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (MTSO), Manisa Ticaret Borsası Başkanlığı (MTB), Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB), Manisa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (MOSB) gibi kurumlar destek verdi.
İl Müdürü Eşref Aslan, İşkur’un iş arayan ile işveren arasında köprü vazifesi gördüğünü ifade ederek, hızla gelişen ve değişen dünya şartlarına bağlı olarak faaliyet alanlarının da aynı oranda geliştiğini ifade etti. Aslan, “Aktif iş gücü politikalarıyla hem iş arayana nitelik kazandırılarak çalışma hayatına hazır hale getirilmesi, hem de işverenin aradığı niteliklere haiz çalışma istek ve arzusunda olan bireylerin istihdama kazandırılması öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Çalışma hayatını en önemli taraflarından bir tanesi de işverenlerdir. İstihdam alanı oluşturdukça, üretimin katma değerini artırdıkça ekonomimiz canlanacak ve ülke kalkınması da o denli gerçekleşecektir” dedi.
MESLEKSİZLİĞE ÇÖZÜM ARAYIŞI
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, işsizliğin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ortak sorunu belirterek, işsizliğin ekonomik boyutu kadar sosyal boyutunun da çok önemli kaydetti.
2018 yılında İş-Kur’un 1 milyon 240 bin kişinin istihdamına aracılık yaptığını bildiren İş ve Meslek Danışmanlığı Daire Başkanı Sinan Temur, düzenledikleri eğitim ve organizasyonlarla işsizliğin en büyük nedeni olan mesleksizlik ve beceri eksikliğine çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi. Temur, 2019 yılında Manisa’da aktif iş gücü programları kapsamında 30 milyon TL bütçe ayırdıklarını açıkladı. 2019 yılında 500 bin işsize mesleki eğitim vermeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
MESLEKİ EĞİTİME DİKKAT ÇEKTİ
Dünyadaki en büyük sorunun göç olduğunu bunun temelinde de işsizliğin ve istihdam yetersizliğinin yattığını söyleyen Vali Ahmet Deniz, “İşsizliğin olduğu yerlerden iş olan yerlere şehir ve ülkelere yoğun bir göç var. Bundan en çok etkilenen ülkelerden bir tanesi de Türkiye” dedi. İstihdamı arttırmak için mesleki eğitim ve iş beceresi kazandırma konusunda eğitim kurumlarını iyi organize etmek gerektiğini ifade eden Vali Deniz, gelişmiş ülkelerde liseyi bitiren öğrencilerin büyük çoğunluğunun meslek sahibi olarak mezun olduğunu ifade etti. Geçmişte meslek liselerine yönelik alınan kararlarla mesleki eğitim büyük zarar gördüğünü, bu yanlıştan dönülmesi ile mesleki eğitimin yeniden canlanmaya başladığını ve tercih edildiğini belirten Vali Deniz kendisinin de bunun bilincinde olarak Manisa’da göreve başladığında ilk toplantısını Meslek liselerinin müdürleri ile yaptığını söyledi. Konuşmasında öğrencilere de dünyada yaşanan değişim ve gelişime ayak uydurmaları tavsiyesinde bulunan Vali Deniz, “Çağımız artık bilgi çağı. Endüstri 4.0’ın yerine endüstri 5.0’ı konuşmaya başladık. Öğrenciler bunun bilincinde olarak kendilerini çok iyi yetiştirmesi gerekiyor. Türkiye’ zor bir coğrafyada. Daha fazla çalışıp daha faza üretmek zorundayız. Katma değeri yüksek ürün üretmek zorundayız” dedi. Kamunun da bu tür organizasyonlarla gençlerin istihdamına katkı sağlanması gerektiğini de söyleyen Vali Deniz, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
EN ÇOK İSTİHDAM SAĞLAYANLARA ÖDÜL
2018 yılında en çok istihdam sağlayan Vestel, Teleset, Yonca Gıda olurken, en çok engelli istihdamı sağlayan Vestel, Elginkan, Standart Profil oldu. En çok kadın istihdamı sağlayan firmalar ise Vestel, Elginkan Holding, Maxion İnci Jant Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu. Vali Ahmet Deniz, CBÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Kazaz ve Daire Başkanı Sinan Temür tarafından en çok istihdam sağlayan işyerlerine teşekkür belgesi verildi. Ardından organizasyon kapsamında açılan standlar ziyaret edilerek işveren ve vatandaşlarla sohbet edildi. İşsizler de fuara büyük ilgi gösterdi, iş bulma umuduyla formlar dolduruldu.