15:08 - Gazeteci Hülya Kılınç Tahliye Oldu
14:52 - Manisa’da Orman Yangını Başladı
13:47 - Manisa’da Pazar Günleri Sokağa Çıkmak Yasak
18:35 - Bitlis Tatvan’da Helikopter Düştü: 9 Şehit
14:24 - Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Özdağ’a Saldırı
12:09 - 2021 Yılı Asgari Ücret Rakamı Belli Oldu
15:19 - Manisa İçin Çok Kuvvetli Sağanak Yağış Uyarısı
14:09 - Manisa’da 65 Yaş Ve Üstüne Yasak Yeniden Geldi
15:37 - Madencilerin Eyleminde 2 Gözaltı
Manisa’da ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’ kapsamında kentin biyolojik anlamda bitki ve hayvan çeşitliliği ortaya çıkarıldı. Özellikle yeni endemik türlerin de keşfedildiği çalışmada biyolojik çeşitliliğe 49 yeni tür eklendi ve kentte kurt, yaban kedisi, saz kedisi ve oklu kirpi türlerinin de yaşadığı belirlendi.
Manisa’da Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte, kentin biyolojik çeşitliliği anlatıldı. ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’ kapsamındaki toplantıya, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara,
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hasan Kanca, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil, çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, “Biyolojik çeşitliliği gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Manisa hem endemik bitki hem de biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin. Literatürde olmayan yeni türler keşfedildi, ortaya çıkarılan verilerle birlikte birçok tür koruma altına alınacak” dedi.
BİYOLOJİK ZENGİNLİK ORTAYA ÇIKARILDI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa İl Şube Müdürü Uğur Bayil, kentteki canlı türlerinin tespit edilmesi, yaşam alanlarının belirlenmesi, bu alanlar üzerindeki baskıların en aza indirilerek koruma altına alınmasının önemine değindi. Proje ile Manisa’nın biyolojik çeşitliliğinin ortaya çıkarıldığını dile getiren Bayil, alanında uzman bilim insanları tarafından arazide çalışma yapıldığını ve biyolojik çeşitliliğe yeni türlerin eklendiğini söyledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hasan Kanca da, pek çok ülkenin değerli kaynaklarını koruma mücadelesi verdiğini ve bu kaynaklar arasında biyolojik çeşitlilik olduğunu söyledi. Kanca, biyolojik kaçakçılığı önlemek için de önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.
YENİ TÜRLER KEŞFEDİLDİ
Biyolojik çeşitliliğinin ortaya çıkarılması projesinde görev alan Doç. Dr. Onur Koyuncu da, yaptıkları çalışmaları anlattı. Konusunda uzman 9 bilim insanının çalışmaya katkı verdiğini kaydeden Koyuncu, “Manisa’da 1526 damarlı bitki çeşidi belirlendi, bunlardan 120 tanesi endemik bitkidir. Bu çalışma ile 18 yeni damarlı bitki keşfedildi. Kentte 36 çeşit memeli hayvan olduğu bilinirken 4 yeni memeli hayvanın yaşadığı da ortaya çıkarıldı. Arazi çalışmalarında Manisa’da kurt, yaban kedisi, saz kedisi ve oklu kirpi ile karşılaşıldı ve literatüre eklendi. Kentte 167 adet kuş olduğu bilinirken 21 yeni kuş türü de ortaya çıkarıldı. Ayrıca 31 su balığına da 2 yeni balık çeşidi eklendi. Omurgasız hayvanlarda ise 32 türe yeni 4 adet endemik omurgasız hayvan çeşidi eklendi” diye konuştu. Toplantıda biyolojik çeşitlilik çalışmasına katılan diğer bilim insanları da sunumlarını yaptı.