13:47 - Manisa’da Pazar Günleri Sokağa Çıkmak Yasak
18:35 - Bitlis Tatvan’da Helikopter Düştü: 9 Şehit
14:24 - Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Özdağ’a Saldırı
12:09 - 2021 Yılı Asgari Ücret Rakamı Belli Oldu
15:19 - Manisa İçin Çok Kuvvetli Sağanak Yağış Uyarısı
14:09 - Manisa’da 65 Yaş Ve Üstüne Yasak Yeniden Geldi
15:37 - Madencilerin Eyleminde 2 Gözaltı
12:35 - Jandarmadan Ankara’ya Yürüyen Madencilere Müdahale
17:00 - İzmir’de 6.6 büyüklüğünde deprem! Manisa’da da hissedildi!
Manisa’da 479’uncu kez saçılacak mesir macunu baharın gelişini müjdeleyen nevruzda dualarla karıldı. Mesir macunlarından almak isteyenler kazanlara hücum etti, renkli görüntüler yaşandı.
Manisa’da Nevruz Bayramı coşkusu 479’uncu Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali ile ikiye katlandı. Nevruz Bayramı kutlamaları Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması sonrasında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Nevruz Bayramının Türk kültürü içinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen halk oyunu gösterileri izleyiciler tarafından beğeni topladı.
Kutlamalarda geleneklere uygun olarak boyanan yumurtalar vatandaşlara ve protokole dağıtıldı. Manisa protokolünün yumurta tokuşturması renkli görüntülere sahne oldu. Meydanda nevruz ateşi yakıldı ve protokol üyeleriyle vatandaşlar ateşin üstünden atladı. Ardından gelenek haline gelen örste demir dövülmesi ritüeli canlandırıldı.
RENGARENK MESİR KORTEJİ
Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törenin ardından Manisa Valiliği önünden Mehter öncülüğünde kortej yürüyüşü yapıldı. Kortejde temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Manisa’da yetişmiş temsili Osmanlı şehzadeleri ve padişahları ile protokol üyeleri yer aldı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı güzergahından devam eden kortej, Sultan Camii Bimarhanesine kadar Mehter Marşı eşliğinde yürüdü. Protokolün yerini almasının ardından Mesir macununun karılacağı kazanın önünde Mesir ilahisi okundu.
Karma töreninde konuşan Manisa’yı ve Mesir Tanıtma Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, “Böylesi kutlu bir günde yine doğanın bir armağanı olan mesir macununu karmaktan, ilk ateşi yakmaktan, ilk kepçeyi çevirmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Birbirini çok güzel bir şekilde bütünleyen, bu iki geleneği birleştiren atalarımıza, büyüklerimizi her yıl 21 Mart tarihinde şükranla hatırlıyoruz. Ruhları şad olsun” dedi
İlk defa festivale katılacağı için heyecanlı olduğunu belirten Manisa Valisi Ahmet Deniz de, 479 yıldan bu yana gelen geleneğe şahitlik edeceği için mutlu olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan tarafından karma töreni öncesi Mesir’in duası yaptırıldı. Duanın ardından macun içine konulan 41 çeşit baharat tek tek isimleri okunarak protokol üyeleri tarafından kazana dökülerek temsili olarak karıştırıldı.
KAZAN İZDİHAMI Karma töreninin ardından geçen yıl olduğu gibi vatandaşlar kazana akın etti. Vatandaşlar ellerindeki boş kaplarla mesir macunu karma törenine katıldı. Geçtiğimiz yıllarda temsili olarak kazan içinde mesir macunu bulunurken bu yıl vatandaşlar kazanda sadece mesir macununda kullanılan baharatla karşılaşınca hayal kırıklığına uğradı. Duruma aldırış etmeyen vatandaşlar yine de baharatları almak için birbirleriyle yarıştı. İzdihamda bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi yaşadı. Elleri baharatla kaplanan bazı vatandaşlar şifalı olduğuna inanılan ellerindeki baharatları yalayarak tüketti. Kazandaki baharatlar ise saniyeler içinde tükenirken geriye boş kazan kaldı.